Vad drar mest el i hemmet?

Skapad av: [post_author]
Publicerad den: [be_published_modified_date]
Kategori: [post_category]

energieffektivisera

Har du under den senaste tiden oftare ställt dig frågan om vad som drar mest el i hemmet?

Det är du minst sagt inte ensam om! I dessa tider är det inte konstigt att man som bostadsägare är lite extra mån om att spara in på elen - elpriserna är högre än vad de varit på väldigt länge! I takt med att temperaturen sjunker ökar också förbrukningen av el automatiskt, vilket i sin tur innebär dyrare elkostnader.

Men har du egentligen koll på vad det är som drar mest el i hemmet? Om du inte redan har det så är det hög tid att få koll på det nu. Något som nämligen kan göra stor skillnad för dina elräkningar och din ekonomi är att få koll på din elkonsumtion. Nedan listar vi de vanligaste eltjuvarna i hemmet, samt ger dig tips på hur du energieffektivisera på ett smart sätt!

 

Hemmets vanligaste eltjuvar – dessa drar mest el!

Många gånger hittar man hemmets värsta eltjuvar där man minst anar det. De strömkällor och prylar som du tror ligger till grund för den höga elkonsumtionen och de dyra elräkningarna behöver alltså inte alls vara de största bovarna. Utan i de allra flesta fall är det de prylar som vi minst tänker på som drar mest el.

Har du vare sig koll på att dessa saker drar mycket ström eller hur mycket el de faktiskt förbrukar är det lätt hänt att konsumtionen av el i hemmet skenar iväg varje månad. Det är inte helt ovanligt att flera av dessa apparater och prylar också drar mycket mer ström än vad de behöver, helt i onödan. Så vilka är de vanligaste eltjuvarna i hemmet?

Element

Om du bor i en bostad med element kan det vara bra att då och då se över vilken temperatur dessa står på. Många gånger är de inställda på alldeles för höga temperaturer, som alltså bidrar till ökad elförbrukning i onödan. Du ska såklart inte behöva gå runt och frysa för att du ska spara in på elen. Men, du kan ofta energieffektivisera utan att du känner skillnad i temperatur.

För faktum är att en grad hit eller dit sällan gör någon större skillnad för ditt inomhusklimat eller din trivsel i hemmet. Däremot kan en temperatursänkning på bara en grad bidra till att du minskar dina elkostnader med hela fem procent. Det samma gäller med golvvärme. På så sätt kan du både spara energi i hemmet och spara rätt mycket pengar i längden.

Prylar som står i stand by läge

Något som många inte tänker på är att elektroniska prylar och apparater som står i stand by läge är enorma eltjuvar. Dessa drar nämligen rätt mycket ström trots att man inte tänker på det, vet om det eller kanske till och med tror att standby läge innebär ”inget ström läge”. Att dra ut mobilladdaren, tv:n eller spelkonsolen när de inte används är alltså smart.

Duschen

Vill du energieffektivisera och spara energi i hemmet? Då finns det inte bara olika produkter du kan investera i, utan det finns även många saker du kan tänka på för att spara in på elen. En sådan sak är att duscha kortare.

Man har nämligen gjort undersökningar på duschande, som visar att du genom att duscha kortare (3-5 minuter istället för 10-15 minuter) kan minska både vatten och energi för en kostnad som är värt motsvarande ca 500 kvW/ år. Att duscha tillsammans är alltså inte en så dum idé. Tänk också på att inte låta vattnet stå och rinna i onödan.

Torktumlare

Att använda en tvättmaskin sägs många gånger vare en riktig energibov. Och det är det till viss del, men faktum är att det är väldigt mycket värre – i frågan om elkonsumtion – att använda torktumlaren.

Man brukar i runda slängar kunna räkna på att det går åt tre gånger så mycket energi när man använder torktumlaren som när man använder tvättmaskinen. Minska din elförbrukning genom att låta tvätten lufttorka istället. Alternativt använd torkskåp.

Kyl och frys

I köket är de absolut största eltjuvarna din kyl och frys. Det framförallt då dessa apparater är igång dygnet runt. Det finns dock vissa saker du kan göra för att minska mängden energi som går åt till kyl frys, det vill säga utan att du behöver stänga av apparaterna.

Det du främst bör tänka på är att inte låta vare sig kylen eller frysen stå öppna så länge. Utan se till att bara öppna de under korta stunder, samt att dörrarna hålls stängda så gott det går. Undvik också gärna att ställa in mat som är varm, och vänta istället tills den svalnat. Värt att nämna är att nya vitvaror är väldigt mycket mer energismarta än äldre varianter.

Diskmaskin

En annan köksapparat som vid oplanerad användning kan bli en av de prylarna som drar mest el i hemmet är diskmaskinen. För att energieffektivisera och spara in på både vatten, el och pengar bör du se till att endast starta igång diskmaskinen när den är full.

Det är nämligen så att oberoende av hur mycket eller lite disk du har fyllt den med – precis som med tvättmaskinen och tvätt – så kommer den förbruka lika mycket energi. Om du vill bidra till ytterligare minskad energikonsumtion bör du undvika att skölja disken innan du ställer in den i maskinen, samt köra disken på ett sparprogram.

Handdukstork

Handdukstorken är förmodligen den av alla elektroniska apparater som du sist skulle se som energibov. Men faktum är att en handdukstork som står på dygnet runt kan bidra till väldigt många fler förbrukade kilowattimmar per år. Det kommer i sin tur bidra till ökade kostnader för dig. Se till att stänga av handdukstorken när den inte används, eller installera en timer som gör det åt dig.

Gamla glödlampor

Sist men inte minst vill vi tipsa dig om att se över alla dina glödlampor, byta ut alla dina gamla glödlampor sådana. Glödlampor kan nämligen även de vara några av de prylar som drar mest el i hemmet. De gamla lamporna bör bytas ut mot nya, moderna energisnåla lampor, så som led lampor.

Dessa led lampor är inte bara bättre för energiförbrukningen och dina elkostnader, utan denna typ av glödlampor är också väldigt mycket bättre för miljön då de har längre livstid. Att släcka lamporna i rum som du inte är i, eller när du lämnar ett rum, är dock fortfarande viktigt för att spara energi i hemmet. Det finns nämligen även lampor som kan stå i stand by läge.

Så kan du energieffektivisera hemmet

Oavsett hur din elförbrukning ser ut idag finns det många sätt du kan gå tillväga på för att energieffektivisera ditt hem. Genom att energieffektivisera ditt hem drar du inte bara ner på elförbrukningen, utan du kommer även spara en hel del pengar i och med att dina elkostnader minskar.

Utöver att se över vilka eltjuvar som drar mest el du har i ditt hem, och tänka på hur du använder dessa, finns det idag flera apparater och produkter som du kan köpa hem för att spara energi i hemmet. Du kan bland annat köpa timers, energieffektiva batterier, lampor och liknande.

Det är enkelt att sänka elkonsumtionen och spara pengar

Genom att ta reda på vad det som drar mest el i ditt hem och se till att energieffektivisera såväl som tänka smart och långsiktigt kan du sänka såväl din elkonsumtion som dina elkostnader. Det är fördelaktigt för både dig, din plånbok och vår miljö!

Läs här vad Energimyndigheten säger om energieffektivisering!

 

När priserna är skyhöga i hela landet kan det vara värt att prova vår nya samarbetspartner elmarknad.