Grön belysning ׀ Spara energi med energisnåla led-lampor

Skapad av: [post_author]
Publicerad den: [post_published]
Kategori: [post_category]

Grön belysning - dimbara lampor, led-lampor och solcellsbelysning

Energisnål belysning har varit en stor tema i Sverige sedan 2012 då ett importförbud för energikrävande glödlampor på mer än 15 watt infördes. Man började ersätta den vanliga glödlampan med halogen- och andra lågenergilampor som var mer energieffektiva men hade andra nackdelar såsom att de innehöll stora mängden kvicksilver och inte var dimbara. Så även dessa ersättningsalternativ till glödlampas fick fasas ut.

I dagsläget är det framför att LED-lampor som säljs. De är mycket mer energibesparande är den gamla glödlampan – jämför bara LED-lampans 9 W med glödlampans 60 W – har längre livslängd och brukar även vara mindre. Inte heller finns det något kvicksilver i dem. I denna artikel kommer vi att titta närmare på vad gör en lampa energisnål och vilka gröna belysningsalternativ det finns på marknaden.

Vad gör en lampa energisnål

En lampa har ett ensidigt syfte, därför dess viktigaste egenskap är hur pass bra den belyser utrymmet där den är placerad. Förr brukade man välja glödlampor utifrån hur mycket watt de hade med watt-metoden inte är lika pålitligt som då. Varför? För att watt indikerar lampas energiförbrukning och inte hur mycket den lyser. Och med ett sådant stort utbud av olika typer av belysningssystem på marknaden skulle man helt enkelt jämföra äpplen med päron om man bara tittade på antalet watt.

Förbrukning och effekt

Så vad ska man kolla när man köper an glödlampa för att vara säker att den lyser bra och är dessutom energisnål? Man ska hitta förhållandet mellan lampans effekt och dess förbrukning på förpackningen.

Lumen

Lumen är måttet som i dagsläget används för att beskriva hur mycket en lampa lyser – ju högre lumen (ofta angett som lm), desto mer lampan lyser. Det är en enhet för ljusflödet i SI-systemet.

Energisnålhet

Alla dagens lampor har en tydlig beskrivning av deras energikonsumtion på förpackningen. Energiförbrukningen anges i form av en energieffektivitetsklass – ju högre klassen är, desto energisnålare lampan eller belysningssystemet är. Diagrammet är också i färg, och du som letar efter energisnåla lampor ska alltid köpa dem som hamnar i den gröna delen av energiklassen.

Kostnadseffektivitet

En annan viktig information som anges på varje förpackning är hur många kilowattimmar lampan förbrukar om den är på under 1000 timmar. Man kan också tänka på 1000 timmar som 48 dygn av nonstop användning.

Vilka lampor är energisnåla

Nu när vi har förstått några grundläggande begrepp kan vi titta närmare på vilka lampor egentligen är energisnåla

LED lampor

Som sagt håller LED-lampor på att ersätta glödlampor och halogenlampor och numera utgör majoriteten av all belysning på marknaden. Förr i tiden var en LED-lampa en väldigt specifik belysningstyp med lysdioder – detta dock inte stämmer längre när LED-belysning kommer i alla möjliga utföranden. Nedan kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du köper LED-lampor.

Ljusspridning

Traditionella LED-lampor är som spotlights – en rund kretskort med en massa ljusdioder. Problemet med sådana LED-lampor är att de har relativt dålig ljusspridning jämfört med glödlampor som vi fortfarande är vana vid utifrån perspektivet av ljusets egenskaper. Men lyckligtvis har teknologi gått framåt, och det finns nu LED-lampor som påminner och de gamla glödlamporna och har lysdioderna monterade på vertikala filamenttrådar.

dimbar led philips

Philips Classic LED bulb E27 Edison 8W 822 Guld är Philips egna titel på denna ljuskälla. Sammanfattningsvis ger den ljus som en glödlampa på 60W, är edisonformad med LED-filament och dimbar med dim to warm. Det innebär att ljuset blir varmare och mysigare när man dimmar ner, precis som på en vanlig glödlampa!

e27 led industrial star trading stora och speciellt formade lampor

De här fantastiskt utformade, stora och unikt formade lampor ger en mild men ändå levande varm nyans. Dessa eleganta armaturer är direkt dimbara och är det perfekta komplementet till olika pendlar.

Spridningsvinkel

Lumen talar om hur mycket lampan lyser i sin helhet men inte hur ljuset är riktat. Tänk dig en spotlight – ett objekt direkt under den kommer att vara betydligt mer belyst än ett objekt som ligger vid sidan. Spridningsvinkel på spotlightpaket berättar just hur vitt ljuset är riktat.

Skapa en unik atmosfär i alla miljöer med sofistikerade E27 (LED)-ljussträng. Välj mellan svart eller vitt och njut av elegansen hos de långsträckta men ändå elastiska lamporna som ger ett inbjudande sken inomhus eller utomhus. Perfekt för både intima stunder och större sammankomster, denna eleganta ljusslinga kommer garanterat att lysa upp ditt utrymme!

Ljusstyrka

Så hur starkt lyser en spotlight med en viss lumen och en viss spridningsvinkel? Lyckligtvis har vi en enhet för det – candela (cn). Genom att hitta candelavärdet på förpackningen kommer du f en aning om hur starkt en spotlight lyser när du står i ljusets väg

Dimbara lampor

I många situationer behöver man inte starkt ljus. När det är läggdags i barnets rum eller om man vill slappna av vid sin favoritserie sent på kvällen är bara några exempel på situationer då man inte vill direkt ljus i ansiktet. Dessutom är dimbara lampor energisnåla – man förbrukar ju inte lika mycket energi när lampan är dimmad

Solceller

Solceller är inte bara en spännande trädgårdsdekoration längre (även om vi tycker att ha lite sollcellslampor i trädgården är en lysande idé). Man kan vara kreativ med solcellsinstallationen i utemiljön då det numera finns solcellsslingor, belysningspelare och andra typer av solcellsbelysning att tillgå. Dessutom kan det inte vara enklare än att hänga en lampa från kvisten eller att sätta den i marken – solcellsbelysning sköter sig själv efteråt. Ingen installation krävs nämligen, inte heller behöver man sköta om lamporna. Sist men inte minst så solcellsbelysning en av de energivänligaste belysningsformer som finns.

Utomhusbelysning

Har du någon känt dig avundsjuk på hur fint vissa har det i trädgården – belysning överallt, kreativa dekorationer, blommor… Ett plus är att man kan vara ännu mer kreativ med utomhusbelysning och fortfarande förbli grön el då man kan belysa trädgården med solceller. Eller varför inte använda en blandning av solcellsbelysning och LED-ljusslingor?
LjusslingaE27ovalLED

Energispartips

Oavsett vilket belysningssystem man har valt så är tips på hur man får energin att räcka till mer en bra idé

Välj rätt belysningssystem

Om du har läst allt vi har prate om ovan så vet du vilka lampor är miljövänliga och vilka du helst ska undvika. Försök att alltid välja en lampa som ger mycket ljus och tar lite energi.

Släcka när du inte är inne

Om du går ut ur rummet, släck ljuset. Enklare kan det inte vara. Om du brukar glömma att släcka lampan eller om du vill ha lite ljus i huset när du är vaken men inte när du sover, använd en timer. Dessutom sparar du elpengar.

Dimma lampan

Med en dimmer kan du skapa stämningen du vill ha – man vill ju läsa vid ett annat ljus än man behöver för att laga mat och hacka grönsaker. Och dessutom sparar du energi varje gång du dimmer ljusen.

Byt ut halogenspotlights

Många spotligts på dagens marknad använder sig fortfarande av halogenbelysning som inte är särskilt energisnål. Lyckligtvis finns det massor med energisnåla alternativ som använder LED-systemet istället.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *